Zenezsenik- Kortárs zeneszerzők rajongói oldala

Szeretettel üdvözlök minden erre járót! A blog célja nem más, mint olyan zeneszerzők népszerűsítése, kiket nagyon szeretek. Mind a komolyzene, a szimfonikus zenei világ, vagy pedig az opera-rock opera és musical képviselői. Mért hoztam létre a honlapot? Mert úgy gondolom ezek olyan kortársak, akik megérdemlik az elismerést, ha csak azzal, hogy ismerik és becsülik őket az emberek. Vegyesen lesznek itt külföldi és magyar zeneszerzők is. Célom a MINŐSÉGI musical, illetve filmzenék és opera bemutatása (tehát aki SP vagy Oltári Srácok rajongó, rossz helyen jár) Első sorban a következő emberekkel fogok foglalkozni: John Willaims, Paul Romero, Sir Andrew Lloyd Webber, Sylvester Levay, Szörényi Levente, Dés László, Guba Tamás Cervantes és végül, de nem utolsó sorban: Jim Steinman. Jó szórakozást a zenéikhez!

Friss topikok

Archívum

HTML

Dés László

2010.10.23. 19:57 | zenezsenik | Szólj hozzá!

Dés László (Budapest, 1954. január 9. –) Kossuth-díjas magyar előadóművész, dzsesszzenész, zeneszerző.

Fiatalon kezdett zenélni, zenei tagozaton végezte általános iskoláját. Emellett 1963 és 1971 között zongoraoktatásban részesült. 1971-ben vették fel a Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatóriumba, ahol 1973-ig klarinét, majd 1976-ig szaxofon szakra járt. A zenei életbe már 1974-ben bekapcsolódott, öt évvel később Dimenzió néven saját együttest alapított. A zenekar kilenc évig működött, ezalatt három lemezt adtak ki.

1987-ben Horváth Kornéllal és Snétberger Ferenccel együtt megalapította a Trio Stendhalt. Az együttessel nagy sikert ért el, több lemezüket Olaszországban vették fel, Európa-szerte koncerteztek, de felléptek Indiában is. Zenéjük különlegessége a kamarazenével vegyített dzsessz volt.

Együttese mellett dalszövegíróként és zeneszerzőként is dolgozik, több magyar film zenéjét szerezte (pl.: Nyom nélkül, Egymásra nézve, Egy teljes nap, Szerelem első vérig, Szerelem második vérig, Csocsó, avagy éljen május 1-je!, Üvegtigris, Sose halunk meg, A miniszter félrelép, Kalózok). Emellett musicalt is szerzett (pl.: Valahol Európában (musical), A dzsungel könyve), valamint a Jazz+Az együttes zeneszerzője és zenekarvezetője volt. 1993-ban szólista lett, kortárs szerzők műveit adta elő, elsősorban kamara- és szimfonikus zenekarokkal. Hangszerei a szoprán és a tenorszaxofon, játékára az érzékeny és „szubjektív hang”, az improvizációs dallamvezetés. Dést azon kevés zenészek egyikének tartják, akiket a szakma, a kritikusok és a közönség is egyaránt tisztel.

2003-ban új együttest alapított Dés sextet néven, melynek szaxofonosa lett, egy évvel később a Magyar Jazzművészek Társaságának elnökévé választották.

Pályafutása során többek között dolgozott Nemes István, Geszti Péter Bereményi Géza dalszövegírókkal, Udvaros Dorottya, Básti Juli, Cserhalmi György, Kulka János, Koltai Róbert színészekkel, Szulák Andrával, Somló Tamással, Váczi Eszterrel, Charlie-val, Presser Gáborral és még sokan másokkal.

Felesége: Vásárhelyi Mária médiaszociológus

DÍjai, elismerései:

 

  • A legjobb szólista díja San Sebastian, Karlovy Vary, Dunckerque (négy alkalommal)
  • A kritikusok díja, wroclavi dzsesszfesztivál (1981)
  • Emerton díj (1988)
  • Liszt Ferenc-díj (1991)
  • A filmkritikusok díja (1994)
  • Színházi kritikusok díja (1996)
  • Magyar köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje
  • Artisjus díj (1996)
  • Budapestért díj (2002)
  • érdemes művész (2003)
  • Radnóti Miklós-díj (2005)
  • Kossuth-díj (2007)

Kóstoló művészetéből:

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zenezsenik.blog.hu/api/trackback/id/tr192393844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása